ONDER DE LOEP: TRANEXAMINEZUUR

Melasma, chloasma, ouderdomsvlekken of post inflammatoire hyperpigmentatie: zowel in de cosmetische dermatologie als de skincare industrie worden miljarden euro’s uitgegeven aan producten en behandelingen tegen pigmentvlekken.

Daar waar pigmentatie tot een kwart eeuw geleden een niet vaak voorkomend huidprobleem was, doet het zich anno 2021 maar al te vaak voor. Gelukkig is er heel veel mogelijk voor een vlekkeloos leven.

MELANOGENESE
Het pigmentvormingsproces (melanogenese) bestaat uit verschillende fasen: de melanocyten vormen melanine uit het aminozuur tyrosine, met name onder invloed van UV-straling. Dit gebeurt in gespecialiseerde onderdelen van de cel: de melanosomen. Deze met pigment gevulde melanosomen worden vervolgens afgegeven aan de keratinocyten. Zij nemen de melanine op en transporteren het naar de bovenkant van hun kern, zodat het pigment het genetisch materiaal kan beschermen; iets dat zichtbaar is als bruin worden.

Tot op heden was er geen werkstof voorhanden die inwerkt op het gehele melanogenese proces, waardoor het altijd noodzakelijk was om een combinatie van werkstoffen in te zetten. In de medische wereld kennen we hydroquinone; een zeer werkzaam middel dat het gehele melanogenese proces omzeilt waardoor pigmentvlekken verhelderen en worden voorkomen omdat er simpelweg geen pigment meer wordt aangemaakt. Hydroquinone werkt bovendien ontzettend snel, waardoor pigmentvlekken als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het gebruik van hydroquinone is echter alleen verantwoord onder medisch toezicht en indien kortstondig gebruikt. Langdurig of ongecontroleerd gebruik kan resulteren in ernstige, permanent nadelige gevolgen. Het is niet voor niets dat hydroquinone uitsluitend nog op recept verkrijgbaar is. Is dat een gemis voor schoonheidsspecialist of huidtherapeut? Niet meer! Want er is nu een perfect alternatief: tranexaminezuur.

Saleh FY, Abdel-Azim ES, Ragaie MH, Guendy MG. Topical tranexamic acid with microneedling versus microneedling alone in treatment of melasma: clinical, histopathologic, and immunohistochemical study. J Egypt Womens Dermatol Soc 2019;16:89-96.


TRANEXAMINEZUUR
Tranexaminezuur (TXA, INCI-naam tranexamic acid) is in staat om de werking van hydroquinone na te doen, echter zonder de melanocyten ‘in slaap’ te brengen. Bij hydroquinone gebeurt dit wel en dit is precies de reden dat dit uitsluitend kortstondig en onder supervisie van een arts gebruikt mag worden. Dat geldt niet voor tranexaminezuur, een synthetisch derivaat van het aminozuur lysine. Het geeft hetzelfde effect in de spiegel als hydroquinone, maar niet in de huid. Het is dan ook een van de meest werkzame en multifunctionele werkstoffen die we momenteel tot onze beschikking hebben voor aanpak van alle vormen van hyperpigmentatie bij zowel oraal als dermaal gebruik, volgens dit wetenschappelijke artikel.


TXA MET COSMEDISCHE FOCUS
En nu tot the point: hoe werkt TXA nou precies? Simpel gezegd heeft tranexaminezuur een zeer sterk remmende en preventieve werking op ontstekingsreacties in de huid. Dit zorgt voor een zeer doelgerichte aanpak bij het voorkomen én oplossen van pigmentproblemen, aangezien de pigmentaanmaak getriggerd wordt door ontstekingsreacties in de huid. Doordat er geen ontstekingsreacties in de cellen ontstaan gaan de melanocyten niet over tot verdediging, waardoor er geen pigment wordt aangemaakt. En wat je niet aanmaakt, hoef je ook niet te behandelen.

Tranexaminezuur helpt echter niet alleen de aanmaak van melanine te voorkomen. Bijna alle pigmentvlekken hebben behoorlijk wat roodheid in zich, als gevolg van de ontstekingsreactie in de huid. Daarnaast vermindert tranexaminezuur VEGF (Vascular Endothelial Growth Factor), waardoor de vorming van nieuwe haarvaatjes wordt afgeremd. Hierdoor heeft het ook een positief effect op couperose. Het helpt bovendien bij aanpak van rimpels als gevolg van een droge huid (droogtelijntjes), geeft een matterend effect en heeft een gigantische potentie als antioxidant.

TXA is een werkstof die zowel in- als uitwendig toegepast kan worden. Onderzoek laat wel duidelijk zien dat de diepere toepassing ervan (lees: needling) niet enkel op korte termijn, maar ook op lange termijn positieve effecten heeft op de algehele vaatconditie en toekomstige hyperpigmentatie. Ook op bestaand pigment heeft TXA een duidelijk verhelderend effect waardoor er (bij juiste toepassing) zichtbaar resultaat geboekt kan worden. Wetenschappelijk onderzoek van de Egyptian Dermatology Society toont aan dat  maximaal effect wordt bereikt bij professioneel gebruik (needling); het wordt daarom niet snel als hoofdbestanddeel in een product voor thuisgebruik verwerkt. Enkel uitwendig gebruik toont wel resultaat, maar zal eerder tot zijn recht komen bij onderhoud van door needling behaalde resultaten dan dat het oplossingsgericht toegepast wordt. Uitwendig gebruik van TXA zal bovendien nooit zo puur kunnen zijn als bij needling, omdat het bij verwerking in huidverzorgingsproducten simpelweg altijd gecombineerd wordt met heel veel andere werkstoffen. Zowel hyperpigmentatie als een verminderde vaatconditie zijn huidproblemen die nooit definitief verholpen kunnen worden en dienen daarmee altijd zowel professioneel als thuis onderhouden te worden. In het kader van voorkomen is beter dan genezen is tranexaminezuur een essentiële aanvulling voor de resultaat georiënteerde professional.


INSTITUTE BCN
Institute BCN is gespecialiseerd in zuivere werkstofconcentraten voor needling en andere vormen van insluizen, zoals radiofrequentie en infrarood. Dit Spaanse laboratorium lanceert nu Tranexamic Acid ampullen op basis van puur tranexaminezuur binnen haar mesoceuticals© lijn. Deze ampullen geven bij zowel epidermaal pigment (melanine ophoping in de epidermis) als dermaal pigment (ingekapseld pigment in de lederhuid) fantastisch resultaat en zijn daarnaast perfect voor aanpak van couperose, rosacea en andere ontsteking gerelateerde, zichtbare roodheid. Dit effect kan zelfs aanzienlijk versterkt worden in combinatie met andere BCN ampullen, waaronder niacinamide (vitamine B3) en glutathion.

De samenstelling van het BCN assortiment maakt het voor de behandelaar namelijk mogelijk om meerdere problemen tegelijkertijd te behandelen en 100% op maat gemaakte werkstof cocktails samen te stellen. Door de ampullen te combineren kun je van acne tot rimpels en van roodheid tot verslapping optimaal behandelen met of zonder needling; de ampullen zijn namelijk geschikt voor alle vormen van insluizen, zoals radiofrequentie en infrarood. Werk jij met insluisapparatuur en ga je daarbij ook voor maximaal resultaat? Laat je dan informeren over de mogelijkheden!