Onder de loep: niacinamide

Als je hart sneller gaat kloppen van ingrediënten als retinol en vitamine C, omdat ze wetenschappelijk bewezen effectief zijn, dan mag niacinamide in je favorietenlijstje niet ontbreken. Niet alleen omdat het net als retinol en vitamine C wetenschappelijk bewezen effectief is, maar ook omdat het de huid ontzettend veel te bieden heeft.

Niacinamide is geschikt voor bijna ieder huidprobleem en ieder huidtype. Onderzoek toont keer op keer aan wat het allemaal voor de huid kan doen; het is één van de meest boeiende en aantrekkelijke huidverzorgingsingrediënten.

In dit blog gaan we daarom dieper in op niacinamide, ook wel vitamine B3 genoemd.

Wat doet niacinamide (vitamine B3) voor de huid

WAT DOET VITAMINE B3 VOOR HET LICHAAM?
Eerst nog even terug naar de basis. De meest bekende vitaminen zijn A, C, D, E en K; plus de verschillende B-vitaminen. Vroeger dacht men dat vitamine B één verbinding was. Echter, later onderzoek wees uit het om acht verschillende stoffen ging die vaak samen voorkomen in voedsel: thiamine (B1), riboflavine (B2), niacine of niacinamide (B3), pantotheenzuur (B5), pyridoxine (B6), cobalamine (B12), biotine (ook wel vitamine H genoemd) en folaat of foliumzuur. Net als de andere B-vitaminen heb je vitamine B3 nodig voor een goede spijsvertering en energieproductie. Vitamine B3 helpt om je huid, haar, ogen, lever en zenuwstelsel gezond te houden. Daarnaast speelt vitamine B3 een rol bij de vorming van hormonen in de bijnier.

Vitamine B3 is een belangrijk component van twee co-enzymen: NAD (nicotinamide adenine dinucleotide) en het daarvan afgeleide NADP (nicotinamide adenine dinucleotide phosphate). Wordt deze informatie je een beetje te technisch? Lees dan tóch even verder, want deze co-enzymen spelen een hoofdrol in allerlei essentiële huidprocessen. Met behulp van een enzym laten zij bepaalde chemische reacties verlopen. Zo zijn ze o.a. essentieel voor het stofwisselingsproces in de huidcellen (NAD en NADP zorgen dat de huidcellen de energie hebben om hun taken uit te voeren) en zijn betrokken bij belangrijke processen zoals DNA-reparatie. Het co-enzym NAD functioneert bovendien als lichaamseigen antioxidant die vrije radicalen kan uitschakelen.

TWEE VORMEN VAN VITAMINE B3
Vitamine B3 is oplosbaar in water en wordt daarom niet opgeslagen in het lichaam, dus je moet het regelmatig aanvullen met behulp van voeding. Er zijn twee vormen vitamine B3:

 • Dit wordt ook wel nicotinezuur genoemd. Hoewel de namen overeenkomen is nicotinezuur overigens niet hetzelfde als de nicotine in tabak.
 • Dit wordt ook wel nicotinamide genoemd en bestaat uit niacine gekoppeld met een amidegroep.
Niacinamide voor de huid

WAAR HAALT HET LICHAAM VITAMINE B3 VANDAAN?
Niacinamide komt met name voor in dierlijke producten zoals vlees en kip. Niacine komt vooral voor in plantaardige producten zoals noten, zaden en groene groenten.

Daarnaast kan ons lichaam met behulp van ijzer, vitamine B2 en vitamine B6 zelf niacine vormen uit het aminozuur tryptofaan, afkomstig van eiwitten in onze voeding. Het lichaam zet de niacine uit je voeding vervolgens om in niacinamide.

HET VERSCHIL TUSSEN NIACINAMIDE EN NIACINE
Niacine en niacinamide hebben dezelfde functies als vitamine en worden beiden gebruikt in voedingssupplementen. De meeste weefsels in ons lichaam nemen beide vormen van vitamine B3 op.

Echter, in hogere doseringen hebben ze (deels) verschillende effecten op het lichaam; zo verlaagt bijvoorbeeld niacine het cholesterolgehalte en doet niacinamide dat niet. Niacine en niacinamide zijn beide goed voor de huid, maar niacine activeert de Langerhanscellen, wat uiteindelijk leidt tot vasodilatie: het verwijden van de bloedvaten. Hierdoor wordt de huid tijdelijk erg rood (flushing). Niacinamide heeft dit effect niet. Omdat de meeste mensen een rode huid niet prettig vinden, kiezen fabrikanten van huidverzorgingsproducten liever voor niacinamide. Als gevolg hiervan is er vergeleken met niacine ook veel meer onderzoek verricht naar de effecten van niacinamide op de huid.

DE VOORDELEN VAN NIACINAMIDE VOOR DE HUID
Diverse onderzoeken tonen aan dat niacinamide de huid goed door de huid wordt opgenomen, onder andere doordat er meer NAD in de huidcellen aanwezig was na het aanbrengen van niacinamide op de huid.[1]  En zoals hiervoor beschreven wordt NAD aangemaakt met behulp van vitamine B3. Daarnaast tonen de onderzoeken de volgende positieve effecten van niacinamide aan:

 • Het zorgt voor meer lichaamseigen antioxidanten
  Je huid bevat van nature antioxidanten die vrije radicalen kunnen neutraliseren, maar dit is niet altijd voldoende. Het aantal vrije radicalen kan flink toenemen door bijvoorbeeld roken, alcohol, stress of blootstelling aan de zon. Een oudere huid bevat van nature minder antioxidanten. Daarnaast kan een tekort ontstaan door irritatie of exfoliatie. Niacinamide verhoogt de antioxidant capaciteit van de huid, waardoor deze beter beschermd is tegen vrije radicalen. Dit is waarschijnlijk een van de meest bestudeerde anti-age effecten van niacinamide.[2]
 •  Het verbetert barrièrefunctie van de huid
  Niacinamide stimuleert de aanmaak van lipiden, zoals vetzuren en ceramiden, in het stratum corneum.[3] Dit verklaart meteen waarom het aanbrengen van niacinamide op de huid de huidbarrière versterkt. Een stabiele, goed functionerende huidbarrière zorgt voor minder TEWL (Trans Epidermal Water Loss), waardoor de huid minder vocht verliest en beter bestand is tegen schadelijke invloeden van buitenaf.[4] Een goed functionerende huidbarrière zorgt er ook voor dat de huid minder gevoelig is voor irriterende stoffen. Als de huidbarrière niet goed werkt kan zelfs huidverzorging die voorheen zonder problemen gebruikt werd opeens een trigger vormen voor een reactie.[5]
 • Het verbetert oppervlakkige hyperpigmentatie, melasma en ouderdomsvlekken
  Onderzoek laat zien dat niacinamide effectief hyperpigmentatie en ouderdomsvlekken verbetert.[6] Niacinamide remt het proces waarbij de melanosomen worden overdragen aan de keranocyten (hoorncellen).
 • Het verbetert het aanzien van fijne lijntjes en rimpeltjes en verbetert de elasticitei
  Onderzoek toont aan dat niacinamide, als voorloper van het co-enzym NAD, de aanmaak van collageen en eiwitten in de epidermis stimuleert.[7]. Deze eiwitten zorgen ervoor dat de huid beter vocht kan vasthouden. De huid ziet er soepeler uit en fijne lijntjes en rimpeltjes zijn minder zichtbaar.
 • Het vermindert roodheid
  Niacinamide vermindert roodheid [2]. Ook wordt niacinamide gezien als een mogelijke behandeling voor rosacea[8]. Hoe vitamine B3 zorgt voor minder roodheid is nog onduidelijk, onderzoekers denken dat het komt door een verbeterde barrièrefunctie van de huid, waardoor de huid minder gevoelig is voor irritatie.
 • Het werkt onstekingsremmend
  De ontstekingsremmende werking van niacinamide maakt het een interessant ingrediënt om in te zetten bij acne. Uit onderzoek bleek dat een gel met 4% niacinamide hetzelfde effect had als 1% clindamycin gel (antibiotica) bij de behandeling van acne [9]. Maar dan zonder de kans op antibioticaresistentie waarbij bacteriën niet meer gevoelig zijn voor bepaalde antibiotica.  
 • Het heeft een remmende werking op de talgproductie
  Daarnaast heeft niacinamide een remmende werking op de talgproductie.2,11 Onderzoek wees uit dat 2% niacinamide al genoeg was om ervoor te zorgen dat er minder talg werd aangemaakt. Dit heeft ook een gunstig effect op grove poriën, als die veroorzaakt worden door ophopingen van talg.

NIACINAMIDE IN EEN HUIDVERZORGINGSROUTINE OF BEHANDELING
Niacinamide wordt goed door alle huidtypen verdragen. Het kan prima gecombineerd worden met andere actieve ingrediënten zoals retinol, peptiden, hyaluronzuur, AHA, BHA en andere antioxidanten; zowel in hetzelfde product als in een huidverzorgingsroutine. Er kunnen zelfs meerdere producten met niacinamide na elkaar gebruikt worden zonder kans op irritatie. Als er irritatie optreedt na gebruik van een product met niacinamide, is de kans groot dat dit door een ander ingrediënt in het product veroorzaakt wordt. In sommige gevallen kan de huid bij een hoge concentratie niacinamide (meer dan 5%) prikkelend aanvoelen of tijdelijk rood zien. Probeer in dat geval een product met een wat lagere concentratie.

ALPHA-H EN NIACINAMIDE
Niacinamide heeft de huid dus veel te bieden: van versterken en kalmeren tot hydrateren, voeden en verbeteren. Een fantastisch veelzijdig ingrediënt, geschikt voor bijna alle huidtypen en huidproblemen. Het draagt bij aan effectieve behandelingen in je salon en een mooie en gezonde huid van je klanten.

Alpha-H richt zich op huidverbetering; het gebruik van niacinamide sluit dan ook uitstekend aan bij de Alpha-H filosofie. De volgende Alpha-H producten bevatten niacinamide:

INSTITUTE BCN EN NIACINAMIDE

Institute BCN heeft een aantal ampullen met niacinamide voor mesotherapie in het assortiment:

Wil je meer weten over werken met Alpha-H of Institute BCN? Neem gerust contact met ons op of vraag vrijblijvend een informatiepakket aan.

[1] Bissett DL, Oblong JE, Saud A, et al. Topical niacinamide provides skin aging appearance benefits while enhancing barrier function. J Clin Dermatol. 2003;32S:9–18.  [Google Scholar]

[2] Enzymic and non-enzymic antioxidants in epidermis and dermis of human skin.

Shindo Y, Witt E, Han D, Epstein W, Packer L. J Invest Dermatol. 1994 Jan; 102(1):122-4.[PubMed]

[3] Nicotinamide increases biosynthesis of ceramides as well as other stratum corneum lipids to improve the epidermal permeability barrier. Tanno O, Ota Y, Kitamura N, Katsube T, Inoue S Br J Dermatol. 2000 Sep; 143(3):524-31. [PubMed]

[4] Nicotinic acid/niacinamide and the skin. Gehring W J, Cosmet Dermatol. 2004 Apr; 3(2):88-93.  [PubMed]

[5] Making sensitive skin less sensitive. Tracy L Grosick, BSa, Victoria Hollis, BScb, Journal of the American Academy of Dermatology March 2004Volume 50, Issue 3, Supplement, Page P34  [https://doi.org/10.1016/j.jaad.2003.10.139]

[6] The effect of niacinamide on reducing cutaneous pigmentation and suppression of melanosome transfer. Hakozaki T, Minwalla L, Zhuang J, Chhoa M, Matsubara A, Miyamoto K, Greatens A, Hillebrand GG, Bissett DL, Boissy RE. Br J Dermatol. 2002 Jul; 147(1):20-31. [PubMed]

[7] Oblong JE, Bissett DL, Ritter JL, Kurtz KK, Schnicker MS. Effect of niacinamide on collagen synthesis and markers of keratinocyte differentiation. Presented at: The 60th Annual Meeting of the American Academy of Dermatology. 2002; New Orleans. [Ref list]

[8] Niacinamide-containing facial moisturizer improves skin barrier and benefits subjects with rosacea.

Draelos ZD1, Ertel K, Berge C. Cutis. 2005 Aug;76(2):135-41. [PubMed]

[9] Topical nicotinamide compared with clindamycin gel in the treatment of inflammatory acne vulgaris.

Shalita AR1, Smith JG, Parish LC, Sofman MS, Chalker DK. Int J Dermatol. 1995 Jun;34(6):434-7. [PubMed]