EXFOLIANTS AND PEELINGS

EXFOLIATIE
De huid maakt continue nieuwe huidcellen in de epidermis aan. Dat gebeurt in de onderste laag in de epidermis, het stratum basale of kiemlaag. Alle bovenliggende cellen ontstaan meestal uit deze laag van levende, delende cellen. De cilindervormige cellen in het stratum basale delen zich om nieuwe cellen te vormen. De nieuwe cellen duwen de eerder gevormde cellen naar de bovengelegen huidlagen, waar ze zich verder ontwikkelen.

KERATINOCYTEN
Het grootste deel van de epidermis bestaat uit keratinocyten. Deze cellen ontstaan in de stratum basale, schuiven op naar boven en veranderen onderweg van structuur, vorm en samenstelling. De bovenste laag van de epidermis, het stratum corneum of de hoornlaag, bevat zo’n 10 tot 30 lagen met dode, verhoornde, afgeplatte keratinocyten, ook wel corneocyten genaamd. Deze cellen zijn hun celkern kwijt en volledig gevuld met keratine. De corneocyten zijn omgeven door het intercellulaire cement, dat bestaat uit lipiden. Na verloop van tijd raken de cellen in deze laag los van het huidoppervlak (desquamatie of afschilfering genoemd) en worden vervangen door nieuwe cellen.

Men schat dat de cyclus van het ontstaan van nieuwe cellen tot desquamatie zo’n 35 tot 45 dagen duurt. Echter, na mate we ouder worden kan dit proces vertragen tot wel 60 dagen. Hierdoor stapelen zich steeds meer dode huidcellen aan het huidoppervlak op, waardoor de huid er ruw, droog en grauw uit kan zien. Doordat de keratinocyten zich langzamer ontwikkelen in corneocyten en afschilferen, duurt het ook langer voordat er nieuwe huidcellen aangemaakt worden.

STIMULEREN AANMAAK NIEUWE HUIDCELLEN
Je kunt de aanmaak van nieuwe huidcellen stimuleren door op gecontroleerde wijze trauma toe te brengen aan de huid, waarna de huid zichzelf heelt, bijvoorbeeld met behulp van peelings, microdermabrasie of dermapen. Maar ook manuele exfoliatie, chemische exfoliatie (AHA’s en BHA’s), enzymatische exfoliatie en het gebruik van vitamine A stimuleren de aanmaak van nieuwe huidcellen.

WAAROM IS EXFOLIATIE BELANGRIJK?
Exfoliatie stimuleert het regeneratieproces van de huid en geeft je huid een gezonde en jeugdige uitstraling. Dit komt doordat exfoliatie de natuurlijke huidvernieuwingsprocessen weer in balans kan brengen. Er zijn verschillende vormen van exfoliatie die celdeling effectief en veilig stimuleren; mechanische, chemische en enzymatische exfoliatie.

MECHANISCHE EXFOLIATIE
Een mechanische vorm van exfoliatie zorgt voor de fysieke afbraak van de intercellulaire ‘lijm’ die de keratinocyten bij elkaar houdt. Bij mechanische exfoliatie gebruik je meestal producten met microbeads of apparatuur (bijvoorbeeld bij microdermabrasie).

CHEMISCHE EXFOLIATIE
Bij chemische exfoliatie met behulp van AHA’s of BHA’s lossen de hydroxyzuren de intercellulaire ‘lijm’ op die de cellen bij elkaar houdt, waardoor deze gemakkelijker afgestoten kunnen worden. Je leest hier meer over het verschil tussen AHA’s en BHA’s.

ENZYMATISCHE EXFOLIATIE
Enzymatische exfoliatie maakt gebruik van de metabolische actie van enzymen, die van nature voorkomen in bijvoorbeeld papaja en ananas. Deze enzymen koppelen de huidcellen los door het verteren van de eiwitten die helpen om ze te verbinden.

VOORDELEN EXFOLIATIE
Na de desquamatie van de cellen aan het huidoppervlak worden nieuwe huidcellen gevormd in de basale laag van de epidermis. De huid straalt doordat licht beter door een gladde huid gereflecteerd wordt. De huid krijgt een egalere teint en heeft minder verstopte poriën, wat helpt om acne te voorkomen. Exfoliatie zorgt er daarnaast voor dat actieve ingrediënten in andere huidverzorgingsproducten dieper in de huid kunnen doordringen

SALON-ONLY PEELINGS
Alpha-H heeft diverse exfolianten en peelings in haar assortiment. Onderstaand vind je de producten die verkrijgbaar zijn voor zowel retail als salongebruik. Daarnaast bevat het assortiment een aantal specifieke peelings voor salonbehandelingen. Je vindt hier meer informatie over in ons informatiepakket. Neem gerust contact met ons op, of vraag vrijblijvend een informatiepakket aan.